GuidePedia

Repeated Gandhi GK Questions


1. In which year Mahathma Gandhi became the President of Indian National Congress:
Answer: 1924

2. In which state Porbander, the birth place of Gandhiji is situated?
Answer: Gujarat

3. Birla House, where Gandhiji was assassinated, is in:
Answer: Delhi

4. For how many days Gandhiji was imprisoned in South Africa?
Answer: 249

5. In his life, Gandhijji was undergone imprisonment for  how many days?
Answer: 2338

6. Jawaharlal Nehru met Gandhiji for the first time at the Lucknow session of Indian National Congress held in the year?
Answer:1916

7. In India, the death anniversary of Gandhiji is observed as:
Answer:Martyrs day

8. The former Prime Minister of India whose birthday falls on the birth day of Gandhiji :
Answer: Lal Bahadur Shastri

9. In which railway station of South Africa, Gandhiji was thrown out of a train?
Petermaritzberg

10. The jurist who gave verdict in Gandhi assassination Case:
Atmacharan Aggarwal

11. What was the post held by Gandhiji in Natal Indian Congress in South Africa?
Honorary Secretary

12. In which year Gandhiji established Sabarmati Ashram? 1917

13. Gandhiji conducted his first Satyagraha in South Africa to protest against:
Ans: Asiatic Law Amendment Ordinance Bill

14. The leader who ended Satyagraha at Guruvayur as directed by Gandhiji:
Ans: K Kelappan

15. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
Answer: 1938
 
Top