GuidePedia

General Knowledge Questions

1. Which National leader's autobiography is 'My country My Life'?
Answer: L.K Advani

2. Who was the first Indian ruler to use rocket in the battle?
Answer: Tippu Sulthan

3. In 1860, who presented the first budget of India?
Answer: James Wilson

4. Which is the most important soil found in Deccan trap area?
Answer: Black soil

5. Which is the most electronegative element?
Answer: Fluorine

6. The first Indian footballer to play in the Union of European Football Association(UEFA) Europa League?
Answer: Sunil Chhetri

7. Integrated Child Development Service(ICDS) Project was launched in India on:
Answer: 2nd October 1975

8. 'Sleeping on Jupiter' is a book written by:
Answer: Anuradha Roy

9. The Indian river which crosses Tropic of Cancer twice?
Answer: Mahi

10. The first Governor of RBI after India got Independence?
Answer; B.R Rao

11. Peacock was declared as our National Bird in the year:
Answer: 1963

12. Which organ of the body is known as 'Sweet Bread'?
Answer: Pancreas

13. World Coconut Day is observed on
Answer: September 2

14. National Institute of Rural Development is at:
Answer: Hyderabad

15. Where is the headquarters of the International Organisation for Standardisation?
Answer; Switzerland

16. The Fiscal Policy of India is formulated by
Answer: Finance Ministry

17. The Civil Services in India was established by:
Answer: Lord Cornwallis

18. Who sent Megasthanese to the Mauryan court?
Answer: Selukos Niketor

19, Who abolished dual system of Government in Bengal?
Answer: Warren Hastings

20. Which ocean current is also known as 'The Black Current'?
Answer: Kuroshio Current

21. Who started the newspaper 'Mirathul Akbar'?
Answer: Raja Ram Mohan Roy

22,  Who was the mother of Lord Mahavira?
Answer: Trishala

23, Who is considered the guardian of the public purse ?
Answer: Comptroller and Auditor General 

24. The Supreme court has been given advisory powers under article:
Answer: Article 143

25. Who founded the Kisan Mazdoor Praja Party in 1951?
Answer: J.B Kripalani
 
Top